ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ 

Τα αντιβιοτικά είναι από τα ισχυρότερα όπλα της ιατρικής σήμερα και κυριολεκτικά σώζουν ζωές.
Για να συνεχίσει να συμβαίνει όμως αυτό, πρέπει να χορηγούνται μόνο όταν η αιτία του πυρετού ή των άλλων συμπτωμάτωνοφείλεται σε μικρόβια και όχι σε ιούς. 
Όταν χορηγούνται αντιβιοτικά σε κοινές ιογενείς λοιμώξεις, όχι μόνο δεν έχουν αποτέλεσμα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων. Αν ένα μικρόβιο γίνει ανθεκτικό, η θεραπεία των λοιμώξεων που προκαλεί, γίνεται δύσκολη έως και αδύνατη, μπορεί δε να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο και σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, ακόμα και σε θάνατο.

Τα αντιβιοτικά είναι δραστικά μόνο έναντι των μικροβίων και δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα έναντι των ιών.

Α. Τα μικρόβια γίνονται ισχυρότερα από τη συχνή χρήση αντιβιοτικών 
Τα αντιβιοτικά, είναι φάρμακα τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις που προκαλούνται από μικρόβια. Με τη χρήση τους από τη δεκαετία του 1940 και μετά, μειώθηκαν σημαντικά οι ασθένειες και οι θάνατοι από λοιμώδεις νόσους.
Ωστόσο η κατάχρησή τους έχει οδηγήσει πλεόν στον κίνδυνο να πεθαίνουν άνθρωποι από κοινές λοιμώξεις λόγω της αδυναμίας πλέον των αντιβιοτικών να σκοτώνουν τα ανθεκτικά μικρόβια.
Γιατί τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ; 
Τα μικρόβια βρίσκουν τρόπους να αναπτύσσουν αντίσταση στα αντιβιοτικά. Αν ένα άτομο παίρνει αλόγιστα αντιβιοτικά, κινδυνεύει να αναπτύξει στο σώμα του μικρόβια ανθεκτικά στα φάρμακα. 
Γιατί θα πρέπει να ανησυχώ για την αντοχή στα αντιβιοτικά; 
Αν τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για ασθένειες που δεν μπορούν να θεραπεύσουν – όπως κρυολόγημα ή άλλες ιώσεις – σταματούν να δρουν αποτελεσματικά κατά των μικροβίων όταν εσείς ή τα παιδιά σας θα τα χρειαστείτε.

Β. Τα αντιβιοτικά έχουν πιθανές παρενέργειες
Η κατάχρηση των αντιβιοτικών εκτός του κινδύνου της ανάπτυξης ανθεκτικών μικροβίων εγκυμονεί και κινδύνους παρενεργειών (αλλεργία, βλάβη στο συκώτι, τα νεφρά, ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα με αιματηρές και επικίνδυνες διάρροιες κ.α.) οι οποίες, όχι σπάνια, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία ή και τη ζωή του ασθενούς.
Και εάν μεν η χορήγηση του αντιβιοτικού δόθηκε για την αντιμετώπιση κάποιας σοβαρής λοίμωξης, τότε τα αναμενόμενα οφέλη είναι πολύ περισσότερα από τους πιθανούς κινδύνους.
Αν όμως η λήψη του αντιβιοτικού έγινε άσκοπα, ή αν η επιλογή του είναι λανθασμένη, τότε χωρίς κανένα αναμενόμενο όφελος το άτομο εκτίθεται σε σοβαρούς κινδύνους.

Γ. Σωστή επιλογή αντιβιοτικού όταν αυτό χρειάζεται
Το αντιβιοτικό μπορεί να επιλέγεται μόνο από τον γιατρό που σας εξέτασε. Πολλές λοιμώξεις μπορούν να προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, αλλά μπορεί να μην απαιτούν την ίδια μεταχείριση. Εάν σας είχε συνταγογραφηθεί ένα αντιβιοτικό για μια προηγούμενη λοίμωξη με άριστα αποτελέσματα, θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο αντιβιοτικό εάν εσείς ή κάποιος συγγενής σας έχει παρόμοια συμπτώματα. Ωστόσο, μόνο ο γιατρός που σας εξέτασε μπορεί να διαγνώσει εάν και σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζεται αντιβίωση ή όχι και ποια. 

Γνωρίζετε ότι;

  • Στο σώμα μας (μύτη, λαιμό, δέρμα, έντερο) ζουν «καλά» μικρόβια που αποτρέπουν τα επικίνδυνα να εισβάλουν σε αυτό. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν όλα τα μικρόβια χωρίς εξαίρεση. Έτσι, όταν είναι περιττά, μπορούν να βλάψουν την άμυνα του οργανισμού και να ανοίξουν το έδαφος σε λοίμωξη από επικίνδυνα μικρόβια.
  • Η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά δεν είναι πρόβλημα μόνο για τον πάσχοντα αλλά και για το περιβάλλον του, καθώς οι οικείοι του αποικίζονται από το ίδιο μικρόβιο και έχουν αυξημένες πιθανότητες να αρρωστήσουν εξαιτίας αυτού.
  • Η Ελλάδα παραμένει πρώτη μεταξύ των χωρών της Ευρώπης στην κατανάλωση αντιβιοτικών και στην αντοχή των μικροβίων.
  • Η ανθεκτική κλεμπσιέλα πνευμονίας (ένα πολύ τοξικό μικρόβιο) βρίσκεται πλέον (το 2017) σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και δεν τη σκοτώνει τίποτα (είναι ανθεκτική σε όλα τα αντιβιοτικά!!!)
  • Μελέτη σε περίπου 2000 ουροκαλλιέργειες από διάφορα εργαστήρια της χώρας, δείχνει ότι το κολοβακτηρίδιο (Ε.Coli) – το πιο κοινό μικρόβιο – ήταν ανθεκτικό σε πολλά αντιβιοτικά σε ποσοστά πολύ υψηλά σε σύγκριση με πριν από λίγα χρόνια. Η υπερκατανάλωση δε των κινολονών (τύπου ciproxin) για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων έχει ως αποτέλεσμα την τριπλάσια αύξηση της αντοχής του κολοβακτηριδίου στις κινολόνες μέσα σε 7 έτη.

Η επιλογή της κατάλληλης αντιβίωσης γίνεται μόνο από το γιατρό σας ακόμα και όταν υπάρχει αντιβιόγραμμα. Συνήθως επιλέγεται αντιβιώση ισχυρότερη από ότι χρειάζεται και αν ξανααρρωστήσετε η θεραπεία θα είναι πιο δύσκολη και η λοίμωξη πιο επικίνδυνη.

  • Πολλές λοιμώξεις που θεραπεύονταν στο παρελθόν με αντιβιοτικά ξαναέγιναν θανατηφόρες λόγω της αντίστασης των μικροβίων.
  • Υπάρχουν επίσημες πληροφορίες ότι δεν θα υπάρξει παραγωγή νέων αντιβιοτικών για τα ανθεκτικά μικρόβια που εμείς φτιάξαμε με την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών.


Μην ξεχνάτε

  • Τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα και δεν μπορούν να θεραπεύσουν κάθε ασθένεια.
    Δεν μπορούν να ανακουφίσουν από πονοκεφάλους και άλλους πόνους ή πυρετό.
  • Η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως κατά του κρυολογήματος, της γρίπης και άλλων ιώσεων δεν θα σας βοηθήσει να αναρρώσετε πιο γρήγορα, και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή έχετε οποιαδήποτε ανησυχία συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

  • Όταν κρίνεται από το γιατρό σας ότι είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιβιοτικών, πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες δοσολογίας και διάρκειας της θεραπείας σας. Αν όχι μερικά μικρόβια μπορεί να επιβιώσουν και να προκαλέσουν πάλι τη λοίμωξη.  
  • Μην παίρνετε αντιβιοτικά που είχαν συνταγογραφηθεί για κάποιον άλλον, γιατί αυτά μπορεί να μην είναι κατάλληλα για τη δική σας ασθένεια. Παίρνοντας λάθος φάρμακο, μπορεί να καθυστερήσει τη σωστή θεραπεία και να επιτρέψει στα μικρόβια να πολλαπλασιαστούν.

          Να θυμάστε ότι τα αντιβιοτικά:

  • Δεν θεραπεύουν τις ιώσεις
  • Δεν προστατεύουν τους άλλους ανθρώπους ώστε να μην αρρωστήσουν .
  • Δεν βοηθούν εσάς ή το παιδί σας να νιώσετε καλύτερα.
  • Μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες παρενέργειες.
  • Ποτέ μην κάνετε λήψη αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή ή συμβουλή.
  • Ποτέ μην χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά που έχουν απομείνει από προηγούμενες θεραπείες.
  • Ποτέ μην μοιράζεστε αντιβιοτικά με άλλους ανθρώπους.

Τα αντιβιοτικά είναι σωτήρια φάρμακα μόνο όταν χρησιμοποιούνται σωστά.

Υποχρέωση όλων μας είναι να τα διαφυλάξουμε αποφεύγοντας την αλόγιστη χρήση τους.

    Ο Κωνσταντίνος Κανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και διαμένει στο Μαρκόπουλο.

    Από το 2007 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην περιοχή του Μαρκοπούλου Μεσογείων.

    Είναι συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 22990 24023

    ΚΙΝΗΤΟ : 6977 94 11 68

    e-mail: kostaskanakis@hotmail.gr