Ιός Zika

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για προφύλαξη από τον ιό Zika

Η οδηγία αφορά όσους πρόκειται να ταξιδέψουν σε περιοχές όπου υπάρχει επιδημία, όπως στην τροπική ζώνη της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού, καθώς επίσης και στην κεντρική και νότιο Αμερική.

Ο ιός Zika μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού.

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες.

Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες. 
Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4 - 7 ημέρες.

Η συσχέτιση του ιού Ζίκα με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας στη Βραζιλία και περιπτώσεων Guillain Barré στη Γαλλική Πολυνησία βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.

Συστάσεις

Ο ταξιδιώτης συνιστάται:

Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του για 12 ημέρες.

Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.

Συγκεκριμένα, στις εγκύους και στις περιπτώσεις επικείμενης εγυμοσύνης συστήνεται αναβολή του ταξιδιού σε περιοχές όπου αναφέρονται κρούσματα από τον ιό Zika, ή σε περίπτωση που το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί συστήνονται αυξημένα μέτρα προστασίας κατά των δηγμάτων από κουνούπια.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό Zika από το ΚΕΕΛΠΝΟ πατήστε εδώ.

 


Free Web Hosting