Λίγα λόγια για την Αρτηριακή Υπέρταση
hypertension1

Ως υπέρταση, χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία η πίεση μέσα στα αγγεία είναι αυξημένη. Επειδή η υπέρταση κατά κανόνα δεν προκαλεί άμεσα συμπτώματα, για να διαγνωσθεί πρέπει να μετρηθεί.

 

Γιατί η υπέρταση θεωρείται τόσο επικίνδυνη...
hypertension2Σήμερα υπολογίζεται ότι στη χώρα μας το 25-30% του πληθυσμού παρουσιάζει υπέρταση. Η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε πολλά όργανα στο σώμα μας, όπως στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στα νεφρά και γενικότερα στα αγγεία.
Η υπέρταση ευθύνεται για:

 

 

Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχω υπέρταση;
Επειδή δεν υπάρχουν σαφή συμπτώματα υπέρτασης (την αυξημένη πίεση δεν τη νιώθουμε), θα πρέπει να μετριέται κατά διαστήματα η αρτηριακή πίεση για να είναι δυνατή η έγκαιρη διάγνωσή της. Η συχνότητα μέτρησης καθορίζεται από το γιατρό μας.

Πώς μετριέται η αρτηριακή πίεση;
Ο εξεταζόμενος θα πρέπει:

Συχνά πολλά άτομα μετρούν την πίεσή τους όταν δε νιώθουν καλά, όταν είναι εκνευρισμένα ή έχουν πονοκέφαλο, με συνέπεια η μέτρηση να μην ανταποκρίνεται στην πραγματική τους πίεση

 

Πώς μπορεί να θεραπευτεί η υπέρταση
hypertension3Η συνεργασία του γιατρού και του ασθενούς είναι εξαιρετικά σημαντική για την αντιμετώπιση της κυριότερης αιτίας θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα. Η θεραπεία της υπέρτασης, που γίνεται με αλλαγή του τρόπου ζωής ή/και με φάρμακα όπου είναι απαραίτητο, έχει καταφέρει να εξαλείψει σχεδόν πλήρως τη νεφρική ανεπάρκεια που οφείλεται στην αρτηριακή υπέρταση και να μειώσει:

 


Free Web Hosting